De UiTPAS haalt heel wat drempels weg voor mensen in een kwetsbare situatie om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten. Met de kaart kan iedereen punten sparen per vrijetijdsactiviteit, maar sommige gebruikers hebben recht op een verminderd tarief. En het werkt. Vorig jaar maakten 85.000 rechthebbenden samen 443.000 keer gebruik van het verminderd tarief. Er zijn gemeenten die de tarieven willen aanpassen, omdat ze zich zorgen maken om de betaalbaarheid. Want hoe meer mensen gebruikmaken van het verminderd tarief, hoe meer de stad moet bijleggen. Het Netwerk tegen Armoede vindt de aanpassing van tarieven geen goed idee. Uit een onderzoek van Publiq blijkt dat 1 op 5 niet meer zou deelnemen aan hun favoriete activiteit als de prijs verhoogt.
"Jarenlang hebben wij ingezet op de toeleiding van kinderen uit kansarme gezinnen naar sportclubs. Voor veel gezinnen wordt dat onmogelijk wanneer ze 50 procent moeten betalen in plaats van 20 procent. Dat is meer dan een verdubbeling in kostprijs. Wat gemeenten nu als een financiële uitdaging zien, is winst voor de samenleving. Want daardoor kunnen kinderen in armoede zich ontplooien en komen ze in contact met andere kinderen.”
Heidi Degerickx, coördinator Netwerk tegen Armoede
Mensen in armoede aan het woord over de UiTPAS
Het Netwerk tegen Armoede maakte een dossier over de UiTPAS naar aanleiding van de officiële evaluatie van de UiTPAS in 2024. Het dossier benadrukt de kansen en uitdagingen voor de verdere uitrol van de UiTPAS over heel Vlaanderen en Brussel. Alle bevinden zijn onderschreven vanuit ervaringsdeskundigheid. De Vlaamse UiTPAS kan een boegbeeld worden voor een duurzaam inclusief en armoedesensitief vrijetijdsbeleid, en inspiratie zijn voor andere Europese landen.
Aan de slag!
We tonen jou graag - online of in levende lijve - hoe ook jouw organisatie met
Marta aan de slag kan.